Wandelcoaching


Dromen gaan vooraf aan ieder
nieuw begin

Veel gestelde vragen:
Wat doen we tijdens de wandelcoaching?

Eerst een kennismakingsgesprek om te kijken waar je tegenaan loopt en wat je wil bereiken tijdens de wandelcoaching.
Vervolgens een basiswandeling om meer in het hier en nu te komen met de aandacht na alle drukte van alle dag.
Daarna een oefening om te visualiseren wat je het allerliefst zou willen in je leven. Waarna we bekijken welke elementen je daarvan al in je leven hebt en welke concrete stappen je zou kunnen zetten om hier verdere stappen in te nemen.

Vervolgens zijn er verschillende oefeningen, afhankelijk van je vraag. Oefeningen met mindfulnesselementen om meer tot rust te komen en meer compassie te krijgen/milder te worden voor jezelf en anderen, weer bewuster te worden.
Verder zijn er veel oefeningen, waarbij we een natuurassociatie gebruiken om heel visueel te kunnen zien hoe je omgaat met waar je tegen aanloopt. Zo kan je bij een obstakel op de weg als een boomstronk bespreken hoe je met obstakels in je eigen leven omgaat: ga je die bijvoorbeeld uit de weg, stap je er overheen etc. en hoe zou je dat het liefste willen doen. Ook ontdek je door de oefeningen weer meer wat belangrijk voor je is en waar je grenzen liggen. Bijvoorbeeld een gevoel van vrijheid n.a.v. de weidsheid van het landschap.
En aan de hand van natuurvisualisaties stel je je voor hoe je je leven het liefst vorm wilt geven. Van coachees krijg ik terug dat juist doordat de oefeningen zo visueel zijn, het hen extra bij blijft.

De focus van de oefeningen is over het algemeen op de toekomst gericht, compassievol en je kijkt concreet naar hoe je je wensen concreet in je leven kan toepassen, waardoor het niet bij ideeën blijft.

Werkt het voor iedereen?

Mensen met stress hebben het meeste baat bij wandelen in de natuur. Ook bij depressieve gevoelens, angst, weer meer zelfvertrouwen krijgen en bij mentale klachten heeft het een goed effect. Verder werkt het goed bij allerlei dingen waar mensen tegenaan lopen. En bijvoorbeeld ook om te kijken waar hun talenten liggen, wat voor werk bij hen past of bij allerlei keuzes.

Waarom werkt wandelcoaching zo goed?

Doordat de coaching in de natuur is, heb je ook de positieve effecten van de natuur: het is stress verminderend (stress reductie theorie); de natuur vraagt aandacht zonder dat het moeite kost, waardoor aandachtsmoeheid kan herstellen (bijvoorbeeld door de steeds herhalende patronen en natuurlijke vormen van bijvoorbeeld blaadjes/bloemen/een bloemkool, Attention Restoration Theory, ’zachte fascinatie’); het zorgt voor meer veerkracht, focus, zelfvertrouwen, meer creativiteit en probleemoplossend vermogen. Je komt meer los van het denken en voelt weer meer waar je behoefte aan hebt. Door het buiten lopen, krijg je meer zuurstof, waardoor je helderder kunt denken en je immuunsysteem beter werkt. Door de serotonine en endorfine die je onder invloed van het daglicht en het bewegen aanmaakt, voel je je daarnaast ook beter. Dus alle reden om lekker samen op pad te gaan in de natuur😊

Is er verschil tussen wandelcoaching in de natuur en coaching binnen?

Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit in Groningen ontdekte dat er bij wandelcoaching door het goede effect van de natuur vaak maar de helft van de sessies nodig is: 4 i.p.v. 8 à 10 bij reguliere coaching.

Staat je vraag hier niet tussen, neem dan gerust contact op.

Graag help ik je tijdens een wandelcoachtraject of losse wandelcoachwandelingen. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek in de natuur vertel ik je er graag meer over.
Voor meer informatie of een vraag, neem gerust contact op! Ook als je twijfelt of je met waar je tegen aanloopt of aan wil werken bij mij aan het juiste adres bent, vraag het gerust. Dan kunnen we samen ernaar kijken.